Podcast – Rețeaua pentru Natură Urbană

Colegul nostru Dragoș Ștefan Măntoiu a fost invitat de către Rețeaua pentru Natură Urbană să participe la un podcast în care să povestească despre activitatea noastră recentă, ultima specie descoperită în București care se regăsește de altfel pe lista roșie a IUCN și importanța proiectelor cum este BatWatch pentru fauna urbană.
Mai jos regăsiți textul realizat de prietenul nostru Victor Marin:
„Simplificând foarte mult, liliecii insectivori vânează în intuneric prin ecolocație, sistem folosit și de deflini, dar și de inventatorii radarului sau sonarului. Animalul emite ultrasunete care se lovesc de orice întâlnesc în cale și, sub forma unui ecou, acestea se întorc la liliac, animalul putând să își facă “o imagine” a mediului înconjurător, fie că vorbim despre arbori, pereți sau insecte delicioase.
Numai că, în milioane de ani de evoluție, o parte dintre insectele cu care se hrănesc liliecii au dezvoltat mecanisme prin care detectează ultrasunetele emise de aceștia.
De exemplu, cu ajutorul unor antene modificate, un anumit grup de molii reușește să identifice și să evite atacul liliecilor, intrând în picaj când se simt în pericol.
După alte milioane de ani de evoluție, un grup de lilieci (din care face parte și l𝐢𝐥𝐢𝐚𝐜𝐮𝐥 𝐮𝐫𝐞𝐜𝐡𝐞𝐚𝐭 𝐠𝐫𝐢) a început să emită sunete “șoptite”, pe frecvențe indetectabile pentru moliile despre care vorbeam. Dar pentru a-și auzi ecoul, liliecilor respectivi le-au crescut și urechi foarte mari în comparație cu celelalte specii.
Fenomenul se numește co-evoluție și este, cumva, echivalentul unei curse a înarmării.
Cât despre poveștile cu lilecii care intră în păr… sunt doar povești. Aceste animale au un sistem de orientare atât de avansat încât pot să “ne vadă” chiar și firele de păr, unul câte unul.
Am mai aflat că pe teritoriul României vin să ierneze lilieci din zona Moscovei sau că doar 5% din liliecii de la noi trăiesc în peșteri.
În mod normal, majoritatea trăiesc în tot mai puținii arbori bătrâni și scorburoși. În lipsa lor, tot mai mulți lilieci se adăpostesc între izolația și pereții blocurilor din orașe.
Și da, există și lilieci vampir, în America Centrală și de Sud. Se hrănesc și cu sânge, care nu se coagulează în incizia delicată pe care o fac pe crupa vitelor mulțumită unei enzime numită sugestiv…. draculină. Aceasta a stat la baza dezvoltării mai multor anticoagulante, care au salvat zeci de mii de vieți.
În fine, vă mai spunem că dacă vă place ciocolata sau tequila, liliecii tropicali sunt răspunzători pentru polenizarea unei bune părți a plantațiilor de cacao sau agave.”