În România este întâlnită specia Erinaceus roumanicus – ariciul răsăritean, caracterizată de pata de culoare albă pe blana pieptului.
Ariciul este preponderent insectivor, însă un oportunist, dieta constând și în nevertebrate precum melci, limacși, râme, dar și alte surse de proteine, precum reptile și rozătoare mici. Astfel, sunt extrem de benefici în controlul dăunătorilor de tot soiul.
Aricii s-au adaptat excelent la mediul urban, iar populațiile urbane adesea prosperă. Astfel, aricii vor profita de iluminatul public, pentru a prinde mai ușor insecte atrase de becuri și care cad la sol epuizate, dar și de ocazionalele boluri cu mâncare pentru pisici, spre exemplu, lăsate în mod convenabil în jurul lor.
Aricii sunt mamifere solitare, teritoriale și care hibernează pe timpul iernii. Prin urmare, e important să avem grijă când înlăturăm lemne, frunze și alte materiale sub care aricii își fac adesea cuiburi, pentru a nu-i răni sau deranja.
Deoarece sunt animale sălbatice, sunt protejate de legea 204/2005, înlăturarea din natură, relele-tratamente, deținerea și vânzarea aricilor răsăriteni fiind ilegale.