• Email: youremail@yourdomain.com

  • Address: Lu, Street 45, West London

  • Phone: (123) 000-1425

  • Category:

George Mărginean

Pasiunea mea pentru animale mai neobișnuite datează din primii ani de viață, când atlasul de zoologie era cartea mea preferată din care îmi citea bunica. Mă fascinau dinozaurii și reptilele în general.

Câțiva ani mai târziu am avut ocazia să amenajez în curte primul iaz și să am grijă de primele țestoase acvatice, exotice. Pe atunci nu existau multe informații disponibile și categoric nu la îndemână. Frustrat de lipsa de informații și eșecurile diverse în îngrijirea lor, am decis să caut avid informații, să îmbunătățesc permanent condițiile țestoaselor aflate în grija mea și să împărtășesc informațiile cu cei mai puțin inițiați, pentru a nu mai trece prin aceleași greutăți ca mine. Am devenit activ în comunitatea de herpetologie, pe un forum dedicat țestoaselor (testoase.com) și astfel mi-au fost aduse de pescari primele exemplare de țestoase native (Emys orbciularis – țestoasa de apă europeană, Testudo hermanni boettgeri – țestoasa de uscat bănățeană și Testudo graeca ibera – țestoasa de uscat dobrogeană).

Reabilitarea și reintroducerea în natură a celor 3 specii românești de țestoase, protejate de lege au pornit ca un hobby, o activitate în timpul liber, sub îndrumarea specialiștilor din domeniul herpetologiei  (menționez în mod special pe Tibor Sos de la asociația Milvus). Nevoia tot mai mare de a interveni în ocrotirea lor, odată cu creșterea traficului ilegal în mediul online, precum și lipsa unor structuri care să permită tratamentul lor și reintroducerea în natură, au transformat acest hobby în ceva mai serios, organizat, științific.

În 2018 am făcut cunoștință cu directorul coordonator al Asociației Wilderness Research and Conservation (WRC), Dragoș Măntoiu, care m-a primit în echipă tocmai cu scopul de a dedica țestoaselor românești atenția de care era atât de mare nevoie.

În cadrul WRC am putut organiza un program pentru țestoasele românești, de reabilitare, reintroducere în natură, repopulare a habitatelor istorice. Asigurăm tratamente medicale moderne pacienților cu solzi și carapace și depunem eforturi active pentru combaterea traficului ilegal cu animale sălbatice, nu doar țestoase. În acest sens colaborăm frecvent cu autoritățile statului, precum și alte ONG-uri, precum Centrul de Reabilitare a Animalelor Sălbatice Luana.

Activitatea mea nu implică doar recuperarea de țestoase din captivitate, îngrijirea lor și eliberări. De profesie medic, sunt un om al științei, așa că inevitabil am profitat de ocazia unică de a lucra cu specii pe cale de dispariție pentru a face cercetare și a publica lucrări științifice în acest domeniu, în jurnale internaționale. În acest fel pot contribui activ la îmbogățirea cunoștințelor și folosirea lor pentru a le proteja mai bine, astfel încât și generațiile viitoare să se bucure de acești mici dinozauri.

Pasiunea pentru țestoase și natură în general m-a condus pe drumul acesta, facilitat de WRC; sunt onorat că pot da ceva înapoi și contribui la o comuniune mai bună a omului cu natura – o relație vitală, inseparabilă.

 

Lucări științifice publicate:

  • Mărginean George-Ioan, Elena Gherman, and Tibor Sos. “The illegal internet based trade in European pond turtle Emys orbicularis (Linnaeus, 1758) in Romania: a threat factor for conservation.” North-Western Journal of Zoology 14.1 (2018)
  • Carina, Ziegler, Mărginean George-Ioan, and Vitan Dragoș. “Optimal body mass-length ratio during hibernation for Emys orbicularis (Linnaeus, 1758)–European Pond Turtle.” Heliyon7 (2021): e07607

Iubire neconditionata

Pentru toate animalutele

Want To Join Our Team?

Quis autem velum iure reprehe nderit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sapien neque, bibendum in sagittis. Duis varius tellus eget massa pulvinar eu aliquet nibh dapibus. Aenean eros erat, tincidunt vitae fringila nec, fermentum et quam. Class aptent tacit socio squ ad litora torquent peri bia nostra, per inceptos himenaeos. Aenean eros erat, tincidunt vitae fringillanec, fermentum et quam.

JOIN US TODAY