Aricii ajunși la noi sunt adesea pui sau juvenili orfani, a căror mamă a fost ucisă, accidental sau uneori, intenționat. Alte exemplare vin după ce au fost găsite cu diverse patologii și traumatisme (infecții, mușcături – frecvent de la câini -, accidente rutiere sau arsuri de la incendierea frunzelor). Fie suntem contactați direct, fie de către cabinete veterinare la care au ajuns animalele.

Din păcate, multe exemplare provin și din comerțul ilegal cu animale sălbatice și după efortul de informare și convingere a persoanelor în cauză, recuperăm amiabil animalele pentru a le reda naturii. Nu întotdeauna găsim bunăvoință și uneori este nevoie să apelăm la ajutorul autorităților locale pentru recuperarea animalelor deținute ilegal.

Ce implică reabilitarea unui arici?

Aricii ajunși la noi beneficiază de evaluare medicală de specialitate de către un veterinar cu experiență pe animale sălbatice și exotice și, după caz, de tratamente medicale, intervenții chirurgicale și tratamente post-operatorii de specialitate.

Ulterior, urmează o perioadă de carantinare și/sau recuperare, în țarcuri speciale, care să le satisfacă nevoile speciei, inclusiv privind adăpostul, hrană și interacțiunea minimă cu omul.

Hrana trebuie să fie echilibrată, specială, cât mai apropiată de cea naturală ca și compoziție, pentru a preveni obezitatea la care sunt predispuși.

Uneori, puii sau juvenilii care ajung la noi toamna, sunt prea slabi sau mici pentru a mai fi eliberați înainte de sosirea iernii. Prin urmare, avem nevoie și de locuri special amenajate pentru hibernare, în condiții stricte de temperatură și cu monitorizare periodică.

Toate acestea implică costuri cu materiale medicale, hrană, materiale de construcție, electricitate, resurse umane și mult timp dedicat îngrijirii lor.

Ce implică eliberarea înapoi în natură?

După finalizarea procesului de reabilitare, aricii pot fi redați naturii în zonele de proveniență.

Majoritatea sunt arici din mediul urban și vor fi întorși la populațiile urbane, dar în zone cu risc minim pentru ei.

Fiecare eliberare este documentată foto/video și este publicată pe paginile de socializare ale ONG-ului pentru transparență în activitatea desfășurată.